Littekens

Er zijn veel verschillende littekens, afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de locatie kunnen deze tot cosmetische en psychosociale problemen kunnen leiden. Bij de huidtherapeut kunt u terecht voor behandeling van deze littekens, maar de huidtherapeut kan u ook informeren over het ontstaan en voorkomen van nieuwe littekens.

Oorzaak littekens
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een litteken zijn:

  • Na een trauma, ongeluk of t.g.v. krabben
  • Brandwonden
  • Operaties
  • Als gevolg van een ontsteking

Hoe ontstaan littekens?
Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens bestaan er?
We onderscheiden een aantal verschillende littekens:

  • ‘Gewone’ littekens; bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijf dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidkleur.
  • Littekens na acné; afhankelijk van de ernst van de acné zijn deze littekens diep in de huid gelokaliseerd. Vaak worden deze littekens gekenmerkt door kleine diepe putjes in de huid.
  • Een atrofisch litteken; dit litteken is meestal klein, rond en ligt wat verzonken in de huid. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord met als gevolg dat er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. Bij deze littekens is er sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel.
  • Hypertrofisch litteken; deze littekens zijn meestal rood/roze van kleur, verdikt en verheven. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Daarnaast kunnen deze littekens jeuk geven en/of pijn doen.
  • Keloïd litteken; zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Het litteken is vaak dik, donker gekleurd en groter dan de oorspronkelijke verwonding. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij hele donkere huidtypes zoals de negroïde huid.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? Zie littekentherapie