Elektro-coagulatie

Elektrocoagulatie kan o.a. worden toegepast bij milia (gerstekorrels), spider naevi, cherry hemangioma, papulosa nigra, fibromen (steelwratjes) en rode adertjes, de zogenoemde teleangiëctasieën, te zien bij: rosacea & couperose.

Voor wie is elektro-coagulatie niet geschikt?
Deze therapie wordt afgeraden bij: zwangerschap, hartfalen, ontstekingen, koorts, open wonden, tumoren, epilepsie, hemofilie en onderliggend vaatlijden, chirurgische plaatjes en een pacemaker of bij een allergie voor loog (NaOH).

Elektro-coagulatie bij teleangiëctasieën en spider naevi:
Bij deze therapie gaat de huidtherapeut met een kleine steriele naaldje oppervlakkig de huid in. Het naaldje wordt door stroom verhit en daardoor lossen de eiwitten in het bloedvaatje op. Het bloed stolt en de verwijde bloedvaatjes worden zodoende dichtgebrand. Door de warmteontwikkeling zal de huid wat rood worden en kan dit voor u te voelen zijn. De roodheid blijft meestal de dag van de behandeling zichtbaar. Er kan zich na de behandeling een korstje vormen welke na enkele dagen vanzelf verdwijnt. Soms kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

De huidtherapeut kan niet voorkomen dat in de toekomst nieuwe vaatjes zichtbaar worden. Het is mogelijk dat u onderhoudsbehandelingen nodig heeft. De kans op het ontstaan van nieuwe vaatjes of spider naevi kunt u aan de hand van een aantal leefregels verkleinen. Couperose en rosacea kan namelijk door verschillende factoren verergerd worden, zoals bijvoorbeeld; het eten van veel gekruid eten, het regelmatig nuttigen van alcohol en cafeïne, overmatige zonblootstelling
/sauna en roken
.

Elektro-coagulatie bij milia, cherry hemangioma, papulosa nigra, fibromen:
De behandeling is vergelijkbaar zoals deze omschreven is als hierboven. De huidoneffenheden worden met een steriele verhitte naald aangestipt en verbrand (gecoaguleerd). Bij fibromen (steelwratjes) kan er ook worden gewerkt met een cauteerpen. Deze pen heeft een lus en gaat om het steeltje van de wrat heen. De cauteerpen wordt verhit waardoor het steelwratje loslaat. Er kan een korstje ontstaan die vanzelf weer verdwijnt.

Advies: na bovengenoemde behandelingen dient u zich, voor optimaal en behoudend resultaat, aan de volgende nazorgmaatregelen te houden:

  • In verband met met warmteontwikkeling en mogelijke pigmentvorming, dient u minimaal een week uit de zon te blijven, niet onder de zonnebank te gaan of huidbruinende producten te gebruiken. Als blootstelling aan zon niet te voorkomen is, gebruikt u dan een SPF zonnebrand factor 30 of 50. Breng deze 30 min van tevoren aan op de huid en herhaal deze elke 1,5 uur. De huidtherapeut kunt u de juiste producten adviseren.
  • In verband met warmteontwikkeling (met als risico op terugkeer), dient u minimaal een week na de behandeling niet in de sauna te gaan of intensief sporten.
  • In verband met infectiegevaar en littekenvorming, dient u van de korstjes af te blijven. Deze vallen vanzelf van de huid af.
  • Indien u wenst mag u wat verzorgende parfumvrije crème smeren. De huidtherapeut kunt u de juiste producten adviseren.
  • Vermijd, tijdens de heling van de wondjes/korstjes, het dragen van schurende kleding of sieraden.