Littekentherapie

De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Hieronder de behandelingsmogelijkheden die SkinAid aanbiedt:

  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
  • Het aanbrengen van tape, siliconenpleisters of siliconen-gel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen.
  • Endermologie (Wellbox LPG)
  • Dermapen (microneedling)
  • Medische camouflage van verkleuringen.

Zie onderaan deze pagina de behandelmethodes van acnelittekens.

Littekenmassage
Littekenmassage bij een atrofisch litteken
Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken
Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Littekenmassage bij brandwonden
Bij (vrij recente) brandwonden wordt de huid heel licht gemasseerd. Deze massage moet vaak herhaald worden. Doordat er zo zacht gemasseerd wordt werkt deze massage ook pijnverminderend. Wanneer het litteken ‘goed’ genezen is kan er wat steviger gemasseerd worden. Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid ook beweeglijker en wordt het litteken minder pijnlijk.

Siliconenpleisters
Voor bestaande littekens wordt met de siliconenpleisters in het algemeen het beste resultaat behaald wanneer littekens ‘jong’ zijn, dat wil zeggen niet meer dan 2 jaar oud. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast vermindert roodheid, jeuk en pijn van het litteken.

Endermologie
In sommige gevallen wordt endermologie toegepast. LPG masseert het litteken, waardoor deze los komt van de onderlaag en minder trekt. Daarnaast wordt via deze methode ook de doorbloeding van de huid en het litteken verbetert.

Dermapen (microneedling)
Microneedling is een techniek waarbij met behulp van minuscule naalden, op een veilige manier gaatjes in de huid worden gemaakt. Door deze techniek worden de natuurlijke barrière-herstellende processen van de huid in werking gezet en stimuleert deze de collageen aanmaak in de huid. Hierdoor wordt de algehele huidstructuur verbeterd en littekens vlakken af.

Camouflagetherapie
Door middel van camouflagetherapie worden huidskleur afwijkende littekens minder zichtbaar gemaakt. Bij de camouflagetherapie ligt het accent op het aanleren van het aanbrengen van de camouflage zodat de gebruiker de camouflage zelf dagelijks of wanneer nodig kan aanbrengen. Meestal zijn er twee behandelingen nodig. De eerste behandeling om het juiste product en de juiste kleur te bepalen, de tweede behandeling bestaat uit een ‘camouflageles’ waarbij geleerd wordt hoe de producten dagelijks door de patiënt kunnen worden aangebracht.

Bij SkinAid word gewerkt met het merk Dermacolor. Het Dermacolor camouflage systeem is gemakkelijk aan te brengen en is geschikt voor alle huidtypes. Zijn doeltreffendheid en hypoallergene eigenschappen zijn klinisch getest.


Littekentherapie bij acnelittekens

Voor de behandeling van acnelittekens kunnen ook andere behandelmethodes worden toegepast. De huidtherapeut kan acnelittekens minder opvallend maken door de toepassing van peelings of door de toepassing van de dermapen.