Acné

Een veelvoorkomende huidaandoening is acne vulgaris, in de volksmond ook wel jeugdpuistjes genoemd. Dit is een chronische ontsteking van de talgklierfollikel. Acne vulgaris kun je herkennen aan mee-eters, pukkels, puisten en grote ontstekingen die in elkaar kunnen overlopen. Een ander kenmerk als gevolg van acne zijn acnelittekens.

Acne vulgaris kan voorkomen op plaatsen waar veel talgklieren zich in de huid bevinden, te weten het gezicht, de borst, de rug en de schouders. Acne treed meestal op in de puberteit, tussen het 14e en 19e levensjaar. Meestal is acne voor het 25e levensjaar verdwenen, maar niet in alle gevallen. Soms kan acne zonder aanwijsbare oorzaak ook op latere leeftijd ontstaan.

Het ontstaan van acne is vaak een combinatie van onderstaande factoren:

  • Onder invloed van hormonen een toegenomen talgproductie;
  • Verhoogde afschilfering (hyperkeratose) van de huid, waardoor de talgklier in combinatie met talg verstopt raakt;
  • Bacteriële infectie van de huid/talgklierfollikel.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
De huidtherapeut zal de keuze van de behandeling aanpassen op uw specifieke situatie en behoeften. Om te bepalen welke behandeling het meest voor u geschikt is, zal er tijdens de eerste afspraak een intake worden gedaan. Tijdens de intake stelt de huidtherapeut u vragen over uw klachten en wordt er onderzoek gedaan door middel van inspectie van de huid. De behandeling richt zich primair op het beïnvloeden/verbeteren van bovengenoemde factoren.

Mogelijke behandelmethoden zijn:

Klik op bovengenoemde therapieën voor meer informatie.

Afhankelijk van de ernst, kan de huidtherapeut samenwerken met de dermatoloog (voor het voorschrijven van medicamenteuze middelen).