Oedeemtherapie

Lymfoedeem heeft een van ‘nature’ progressief karakter. Dit betekent dat zonder medisch ingrijpen de klachten van lymfoedeem in de loop van de tijd verergeren.
De oedeemtherapie, gegeven door uw huidtherapeut, omvat verschillende therapeutische mogelijkheden om oedeem (vochtophoping) in de huid te verminderen.

SkinAid huid- en oedeemtherapie kan de volgende behandelmogelijkheden aanbieden:

  • Manuele lymfedrainage
  • Bindweefselmassage, littekenmassage en fibrosetechnieken
  • Ambulante compressietherapie
  • Pneumatische compressietherapie (Lympha Press)
  • Endermologie (Wellbox LPG)
  • Aanleggen van lymfetape
  • Geven van leefregels en adviezen omtrent huidverzorging en omgang aandoening
  • Verwijzen voor het aanmeten van een therapeutisch elastische kous

Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage die tracht de werking van het lymfesysteem te stimuleren. Het effect van deze massage is een verhoogde drainage (afvoer) van het overtollige vocht richting de lymfeknopen.

Voor een optimaal effect in de behandeling, wordt vaak ambulante compressietherapie naast manuele lymfedrainage toegepast. In overleg met u besluit de huidtherapeut of compressietherapie een geschikte behandelmogelijkheid is, waarna het aangedane gebied aansluitend kan worden gezwachteld.

Bij een stabiele situatie van het oedeem na de compressietherapie wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze kous zorgt voor het behoud van het tot dan toe behaalde resultaat.

Pneumatische compressietherapie, endermologie en lymftaping zijn aanvullende behandelmethodes in de oedeemtherapie. In de praktijk wordt voor de pneumatische compressietherapie de Lympha Press gebruikt. Dit apparaat heeft een opblaasbaar manchet wat om het aangedane gebied aangebracht wordt, dat achtereenvolgend wordt opgeblazen. Het gebruik van lymftaping heeft een speciale aanvullende werking op het lymfesysteem en drainage. Endermologie veroorzaakt een vergelijkbaar effect als lymfetaping.

De huidtherapeut zal gedurende de behandelingen u voorzien van leefregels en adviezen ter behoudt van het bereikte resultaat.