Pigmentstoornissen

Pigment, ook wel melanine genoemd, geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. U kunt bij de huidtherapeut terecht met klachten van donkere (hyper) of juist lichtere (hypo) pigmentaties.

Hyperpigmenaties:

Lentigo (‘ouderdomsvlek’)
Een lentigo is een zeer vaak voorkomende en goedaardige bruingekleurde huidafwijking die optreedt bij mensen vanaf middelbare leeftijd. De lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd, komt met name voor in het gelaat, op het hoofd en op de handruggen bij mensen met een licht huidtype die veel bloot hebben gestaan aan zonlicht.
 In enkele gevallen kan een lentigo zich kwaadaardig ontwikkelen (huidkanker). In dat geval wordt de vorm en de kleur van de vlekjes grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk. Bezoek uw huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Café au lait vlekken
Een Café au lait vlek (CALM) is een goedaardige bruine verkleuring van de huid. De vorm is meestal ovaal en de grootte varieert van 0.5 cm tot enkele centimeters. De begrenzing met de normale huid is scherp. CALM’s worden meestal al direct na de geboorte gezien, of ze onstaan in de eerste maanden van het leven. Meestal gaat het maar om één of enkele plekken, maar soms is er sprake van een groot aantal CALM’s (bij meer dan 6 kán er sprake zijn van neurofibromatose). In dat geval adviseert uw huidtherapeut u contact op te nemen met uw huisarts.

Melasma (‘zwangerschapsmasker’)
Melasma is een goedaardige bruine verkleuring die optreedt in het gelaat, voornamelijk bij vrouwen die zwanger zijn of de pil gebruiken. De pigmentatie treedt op door bloodstelling aan zonlicht. Melasma kan een onschuldige huidafwijking zijn die vaak na de bevalling weer verdwijnt. Behandeling is niet noodzakelijk, maar zou kunnen bestaan uit blekende crèmes of chemische peelings. 
Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, pilgebruik of zonlicht opnieuw kan ontwikkelen. Belangrijk is om de huid tegen de zon te blijven beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

Postinflammatoire hyperpigmentaties (PIH)
PIH is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid op plaatsen waar een ontsteking of trauma heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. 
Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.
 PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid. Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonbescherming erg belangrijk.

Hypopigmentatie:

Vitiligo
Vitiligo is een onschuldige witverkleuring van de huid, met name op het gezicht, de handen, de schaamstreek en drukplaatsen. Symmetrie van de vlekken wordt vaak gezien. Vitiligo is een (familiaire) auto-immuunziekte, die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels (pigmentcellen) aan. Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB), huidtransplantaties of camouflage. Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid.


Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen bij pigmentstoornissen?
De huidtherapeut zal de keuze van de behandeling aanpassen op uw specifieke situatie en behoeften. Om te bepalen welke behandeling het meest voor u geschikt is zal er tijdens de eerste afspraak een intake worden gedaan. Tijdens de intake stelt de huidtherapeut u vragen en wordt er onderzoek gedaan door middel van inspectie van de huid.

Alle pigmentvlekken kunnen minder zichtbaar worden gemaakt door middel van camouflagetherapie. Deze is zeer goed dekkend, en water- en veegvast. Sommige pigmentstoornissen kunnen door middel van een peeling of microneedling (Derma Pen) behandeld worden, afhankelijk van het soort.

Twijfelt u over een pigmentvlek, zoals een lentigo of moedervlek, dan is het raadzaam uw huidtherapeut hierover in te lichten. De huidtherapeut is geschoold om huidafwijkingen te herkennen als deze ‘niet pluis’ zijn. SkinAid kan u over eventuele vervolgstappen adviseren.